Procedura Medierii
- Una dintre parti sau toate partile in disputa se pot adresa unui mediator pentru serviciul de mediere.
- Mediatorul va sta de vorba cu partea/ partile care se adreseaza mediatorului pentru a se informa cu privire la caz si pentru a prezenta medierea. Daca medierea este metoda potrivita de solutionare a disputei, daca solicitantul decide sa incerce solutionarea prin mediere si daca mediatorul se considera competent si neutru, solicitantul va completa o cerere prin care solicita initierea procedurii de mediere.
- Mediatorul va demara procedura de contactare a celeilate parti in vederea acceptarii medierii si mediatorului, precum si pentru a informa si aceasta parte cu privire la mediere.
- In cazul in care partile sunt decise sa incerce rezolvarea disputei prin mediere, iar mediatorul este acceptat de catre toti participantii se incheie contractul de mediere. Medierea nu poate avea loc in lipsa unui contract de mediere semnat de catre toate partile si mediator. Solutionarea disputei poate avea loc intr-o sesiune de mediere sau in mai multe, in functie de complexitate, in acest sens partile, impreuna cu mediatorul vor planifica data sedintelor comune sau complet separate(la optiunea partilor) si timpul alocat discutiilor. In cazul in care partile doresc sa fie reprezentate la sedinta de mediere de catre o alta persoana va fi necesar un mandat de reprezentare. Mediatorul va informa partile ca, in cadrul sedintelor de mediere pot fi sfatuite de avocati, juristi, rude, prieteni . In acest sens mediatorul va sigura conditiile pentru ca asistentii partilor sa fie prezenti la mediere insa, prezenta acestora in camera in care se desfasoara medierea este decisa de comun acord de catre partile in disputa si mediator. Partile pot fi sfatuite de catre cei care ii asista, dar identificarea problemelor, intereselor, negocierea si decizia solutiei apartine partilor.
- In cazul in care partile ajung la o intelegere, se redacteaza un acord care va cuprinde termenii intelegerii decisi de catre parti. Acordul reprezinta actul partilor, se bazeaza pe interesele lor, este semnat doar de catre parti si se pastreaza de catre acestea. Acordul partilor are valoarea unui contract intre parti.Acordul rezultat din mediere poate fi autentificat la notar sau prezentat instantei judecatoresti, in functie de valoarea legala necesara pentru acord sau cea pe care partile doresc sa o confere.In ambele cazuri, solutia la care au ajuns partile apartine acestora .Nu este obligatoriu ca in cadrul medierii partile sa ajunga la un acord. Prin mediere pot fi solutionate toate problemele in disputa sau numai partial.
- In toate cazurile, indiferent de rezultatul medierii, mediatorul si partile in disputa incheie un proces verbal in care sunt consemnate numai aspecte referitoare la desfasurarea procesului de mediere. Procesul verbal nu va contine termenii acordului partilor.Mediatorul si partile vor primi cate un exemplar al procesului verbal.
Medierea in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata
- In cazul unui litigiu de natura civila sau comerciala aflat pe rolul instantelor de judecata, in care partile doresc rezolvarea disputei pe calea medierii, acestea vor informa instanta judecatoreasca despre intentia de a incerca rezolvarea disputei prin mediere si vor solicita suspendarea procesului.
- Partile care doresc sa incerce solutionarea litigiului prin mediere aleg de comun acord un mediator si se prezinta impreuna la acesta. Mediatorul se va informa asupra cazului informand totodata partile asupra procesului de mediere, avantajele medierii si rolul mediatorului. In urma informarii, partile pot accepta in cunostinta de cauza sau pot refuza medierea. In cazul acceptarii medierii se stabilesc conditiile si se incheie contractul de mediere.
- In cazul solutionarii prin mediere a disputei dintre parti , cauza se repune pe rolul instantei judecatoresti iar partile vor prezenta judecatorului acordul rezultat din mediere (eventual si procesul verbal), iar acesta, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila, va pronunta o hotarare prin care va lua act de intelegerea partilor.
- Nu este obligatoriu ca in urma procedurii de mediere sa se ajunga la un acord in mediere, in acest caz se poate continua judecata.
Cazul disputelor de natura penala
In cazul disputelor de natura penala,suspendarea cauzei va putea fi operata doar dupa depunerea la organele judiciare a contractului de mediere.Suspendarea poate fi dispusa pe o durata maxima de 3 luni, procesul penal isi va relua cursul la expirarea acestui termen .
Mediatorul va transmite judecatorului o informare cu privire la caz, care, in principal, este similara cu procesul verbal al medierii si care nu cuprinde clauzele acordului si nici informatii despre caz, mediatorul fiind obligat sa pastreze confidentialitatea asupra acestor informatii.